Dobra nie będę przedłużać :D
Składniki:
3 paczki herbatników (ja wzięłam takie większe, w żółtym opakowaniu z biedronki ;p)
1 puszka krówki
(masy krówkowej, dostępna jest w biedronce o smaku kokosowym, orzechowym i kajmakowym. najlepsza jest orzechowa, ja też takowej użyłam)
1,5 kostki margaryny (np. Kasi)
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe (całe)
4 szklanki mleka w proszku (ja kupiłam w carrefourze 'Łaciate' 500g -nie może być mniej, bo nam zabraknie)
2czekolady mleczne
10łyżek mleka
200g orzechów ziemnych prażonych niesolonych
'Sposób przygotowania' :D :
Szklankę mleka, cukru i 2 cukry waniliowe gotujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Odstawiamy do ostygnięcia. Masę krówkową wylewamy do garnuszka i podgrzewamy. Masa zrobi się rzadka, ale to dobrze, bo wtedy łatwo rozleje się po cieście. Na dno blachy prostokątnej wykładamy warstwę herbatników. W dużej misce umieszczamy margarynę (najlepiej miękką) i ucieramy ją z pomocą miksera. Kiedy masło zrobi się gładsze, dodajemy powoli ostudzone mleko z cukrem ciągle ucierając, a następnie powoli 4 szklanki mleka w proszku (najlepiej dodawać łyżką, wtedy wszystko zdąży się połączyć i nie będzie żadnych grudek). Ucieramy, aż uzyskamy jednolitą masę (niebo w gębie, można podjeść :D :3) Połowę masy wylewamy na herbatniki. Następnie układamy znowu herbatniki i na nie wylewamy całą masę krówkową. (jeśli trochę wystygła, można ją ponownie podgrzać i wtedy wylać). Potem znowu herbatniki, reszta masy mlecznej i ostatnia porcja herbatników. Po skończeniu bierzemy garnuszek i wlewamy do niego 10 łyżek mleka, a następnie wrzucamy połamane na kostki 2 czekolady i podgrzewamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie czarna 'masa'. Do tej naszej 'masy' wrzucamy 200g orzechów (1 szklanka) i mieszamy chwilę. Następnie wylewamy wszystko na herbatniki, wstawiamy ciasto do lodówki (najlepiej na noc) i wołamy kogoś do zmywania garów :D
Jeśli nie jadł ktoś tego ciasta, to uwierzcie mi, że jest ono przepyszne, a do tego proste w przyrządzeniu! Masa mleczna nie jest mdła jak różne inne masy do ciast czy tortów. Wręcz przeciwnie. Jest puszysta i tak dobra, że można ją jeść bez niczego :) Jedynym minusem jest to, że ciasto nie jest takie tanie jak może się wydawać ;c Za same herbatniki poszło mi z 10zł :/ Ale raz można wydać więcej dla takiej przyjemności :))
Ps. Jeśli chcecie zrobić to ciasto, to wybierajcie najtańsze produkty. Ja niestety o tym zapomniałam i brałam to co 'lepsze'. Ciasto i tak wyjdzie, a Wy zaoszczędzicie kilka złotych. :)
Smacznego! :)))
zdjęcie z googli.
mniej więcej tak wygląda ciasto ale... moje było ładniejsze :DD
Mmm.. ale smakowicie wygląda ^^ ;D
OdpowiedzUsuńTo mówisz, że na kiedy mnie na ciasto zapraszasz :D?
OdpowiedzUsuńnawet i dzisiaj hahah :D
UsuńŚwietny masz blog wiesz?:) Na pewno będę tu częściej zaglądać :D PS.OBSERWUJEMY??
OdpowiedzUsuńdziękuję :))
Usuńjeśli Ci się podoba to możesz zaobserwować :)
o mój Boże... czemu Ty dodałaś to zdjęcie? jak ja teraz zasne? ;D
OdpowiedzUsuńwielkie dzięki za przepis ; )!
OBIECANY KONKURS Z OKAZJI 50 OBSERWATORÓW ! WEŹ UDZIAŁ PRZED OFICJALNYM ROZPOCZĘCIEM !
ZAPRASZAM ! ; ) www.myrockinrobin.blogspot.com
hihi nie ma za co ;))
Usuńdzięki za przepis, genialny jest ! ; p
OdpowiedzUsuńspokoo :D
UsuńCiekawa jestem tego ciasta wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńi jest pyszne! :)
Usuńpysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń+obserwuje :D
dziękuję :)
UsuńMuszę takie zrobić koniecznie! :)
OdpowiedzUsuńnom nom :)
Usuńwłaśnie wczoraj zrobiłam ! <3 jakie to jest pyszne ! nie da sie opisać ! ale to prawda mega drogie i kaloryczne.. ;/
OdpowiedzUsuńzrobie też notkę ze zdjęciami i podam Ci linka ;)
MNIAM^^
no niestety ;c
UsuńWygląda smacznie, już sobie wyobrażam jak smakuje :0
OdpowiedzUsuńi jest ;)))
UsuńMmm...na pewno spróbuję zrobić! :)
OdpowiedzUsuńAż wzięła mnie chęć na coś słodkiego :)
:)
Usuńzapraszam, post już jest ; )
OdpowiedzUsuńhttp://myrockinrobin.blogspot.com/2012/08/maxi-king-ciasto.html
oke :)
Usuńnie lubię ciast ogl, na serio, ale to ciasto przyciąga moją wyobraźnię i spróbuję je upiec :D
OdpowiedzUsuńtak btw. lubię jak dodajesz jakieś przepisy na bloga :)